Ik heb Gerard Sangers (1957) als redacteur geholpen bij de totstandkoming van zijn boek Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank. Dit verhalenboek is geschreven vanuit de praktijk van een ervaringsdeskundige in de bijstand. Gerard kwam na veertig arbeidzame jaren in de bijstand terecht. Een andere wereld. Een wereld van extremen, wantrouwen, regeltjes, voorwaarden, verdienmodellen, beledigingen, sancties… een wereld van ‘te gek voor woorden’. Een wereld waarvan 80-90% van de maatschappij het bestaan niet weet of het bestaan ervan niet wil weten. Het in de bijstand zitten geeft mensen een onbehaaglijk gevoel, ‘de ver-van-mijn-bed-show’. Mensen die in de bijstand zitten leven in schaamte, angst en vaak armoede. Hier praat je niet over.
Uitgebreide informatie over het boek, enkele citaten uit hoofdstukken, reviews, ‘in het nieuws’, een podcast, praktijkverhalen, berichten op Facebook, tips % tricks én bestelmogelijkheid is te vinden op de website https://www.tegekvoorwoorden.org/
Ik had de eer om debuterend schrijver Mehmet Saglam als redacteur te helpen bij de totstandkoming van zijn roman Kinderlijk Onschuld.
Werken in de kinderopvang, dat is de langgekoesterde droom van de net afgestudeerde Thomas. Grijsman. Een baan vinden gaat hem niet gemakkelijk af, mede door de verslechterde positie van mannen die in deze sector werken. Als hij eenmaal een baan heeft gevonden, slaat het noodlot toe. Thomas wordt beschuldigd van het plegen van ontucht met een kleuter. Door die ervaringen belandt hij in een ware rollercoaster. Hoe zal dat aflopen?
Op 15 mei 2019 verscheen bij de B2B Mediagroep mijn boek Een en al oor.
In het boek schrijf ik over het belang van horen in onze samenleving. En wat minder horen betekent voor het individu, de omgeving en de samenleving. Mee kunnen doen en erbij horen is voor slechthorenden en doven van essentieel belang, maar daar ontbreekt het op verschillende fronten aan. Daarom willen uitgever B2B Mediagroep en ik met dit boek iets teweegbrengen bij samenleving, politiek en bedrijfsleven. Zij kunnen en moeten ervoor zorgen dat iedereen met een gehooraandoening geheel zelfstandig kan functioneren in onze maatschappij. Door de vele informatie, ervaringen en inspirerende voorbeelden geeft dit boek inzicht en handvatten voor goedhorende mensen, werkgevers, diverse professionals, instellingen en organisaties om dit doel te bereiken.
Het boek Een en al oor is geschreven voor een breed publiek. Gehoorbeperkingen zijn voor velen onbekend terrein, waardoor dove en slechthorende mensen vaak onbegrip vanuit hun goedhorende omgeving en de maatschappij ervaren. Het bevat veel informatie over gehoorbeperkingen en ervaringen van slechthorenden en doven over de gevolgen van een (beginnende) gehooraandoening. Over wat ze ervaren in hun directe omgeving en in de maatschappij, die op verschillende fronten ontoegankelijk is voor mensen met een gehooraandoening. Doordat ongeveer tien procent van de Nederlandse (en Vlaamse) bevolking een gehooraandoening heeft, is de kans groot dat iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving kent die slechthorend of doof is.
Goedhorende mensen zijn na het lezen van dit boek beter in staat om te begrijpen wat dove en slechthorende mensen meemaken. Door de vele informatie en ervaringen is het boek voor iedereen een verrijking en tevens een naslagwerk.
Voor werkgevers is dit boek een regelrechte must. Het helpt hen om mogelijke drempels voor het in dienst nemen van een dove of slechthorende persoon weg te nemen. Als een werkgever iemand in dienst heeft die slechthorend of doof is, kan hij of zij door de informatie, ervaringen en voorbeelden die werknemer beter begrijpen en faciliteren.
Professionals als bijvoorbeeld re-integratiebegeleiders, arbeidsdeskundigen, zorgverleners en overheidsfunctionarissen kunnen zich na het lezen van dit boek beter verplaatsen in een cliënt die slechthorend of doof is. Daardoor kan maatwerk worden geleverd.
Culturele, medische en overheidsinstellingen kunnen door enkele relatief simpel te realiseren oplossingen de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden vergroten.
Gehoorbeperkingen zijn voor velen onbekend terrein, waardoor dove en slechthorende mensen vaak onbegrip vanuit hun goedhorende omgeving en de maatschappij ervaren. Het bevat veel informatie over gehoorbeperkingen en ervaringen van slechthorenden en doven over de gevolgen van een (beginnende) gehooraandoening. Over wat ze ervaren in hun directe omgeving en in de maatschappij, die op verschillende fronten ontoegankelijk is voor mensen met een gehooraandoening. Doordat ongeveer tien procent van de Nederlandse (en Vlaamse) bevolking een gehooraandoening heeft, is de kans groot dat iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving kent die slechthorend of doof is.
Goedhorende mensen zijn na het lezen van dit boek beter in staat om te begrijpen wat dove en slechthorende mensen meemaken. Door de vele informatie en ervaringen is het boek voor iedereen een verrijking en tevens een naslagwerk.
Op woensdag 15 mei presenteerde ik het boek in het mooie (gerestaureerde) negentiende-eeuwse Pompgebouw De Esch te Rotterdam. Deze presentatie werd mogelijk gemaakt door de heer Marty Picauly van de B2B Mediagroep. De heren Roelof Eleveld (voorzitter van Stichting Hoormij), Robert ten Bloemendal (voorzitter van de Stichting Plots- en Laatdoven) en Henk van Rees (vrijwilliger OPCI) gaven eveneens acte de présence.
Meer informatie: https://eenenaloor.tekstbureautaalgras.nl
Het boek is te koop voor € 19,95 (exclusief verzendkosten) via het mailadres info@tekstbureautaalgras.nl.
In maart 2018 verscheen de glossy Elke liefde telt. Een informatief magazine met interviews, columns en wetenswaardigheden over de LHBT-gemeenschap (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Deze publicatie is de afsluiting van het project Regenboog Ambassadeurs van de gemeente Capelle aan den IJssel.
Het project Regenboog Ambassadeurs was opgezet om de zichtbaarheid, vrijheid, veiligheid en sociale acceptatie van LHBT-ers in de gemeente Capelle aan den IJssel te vergroten. Ik heb deze publicatie in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel geredigeerd en ben trots op het eindresultaat!
In het voorjaar van 2017 heb ik Basm Alowi van Alowi Football Management als redacteur geholpen met de totstandkoming van zijn boek 21 Pogingen. Het is niet zomaar een voetbalboek, maar een indrukwekkend, waargebeurd verhaal over een jongen – afkomstig uit een Rotterdamse achterstandswijk – die zijn droom als profvoetballer wil waarmaken. Vanaf vijftienjarige leeftijd organiseert hij, geheel individueel op creatieve wijze, voetbalstages bij profclubs in binnen én buitenland. Behalve zijn ervaringen bevat het boek ook zeer nuttige tips voor voetballers die eveneens een wens hebben om professional te worden. Het boek wordt t.z.t. ook verfilmd en is te bestellen bij de auteur via https://21pogingen.nl/producten/15/21-pogingen.
Voor de Amsterdamse schrijver/journalist Steven de Jong heb ik een recensie geschreven van zijn romandebuut Bezorgde burgers.
De recensie is inmiddels te lezen op de volgende websites:
– Ako.nl (Titel: ‘Over het geboefte dat om de zoveel tijd een kredietcrisis organiseert’)
– Bol.com
– Bruna.nl
– Internetkrant ‘De Vlaardinger’
Voor de maandelijks verschijnende business-to-business krant, een uitgave van de b2b Mediagroep in Dordrecht, verzorg ik de eindredactie.
Deze b2b-krant wordt in de regio’s Drechtsteden-Rotterdam-Gorinchem verspreid.
In de internetkrant De Vlaardinger verschijnen wekelijks recensies van recente of iets minder recent verschenen boeken (fictie en non-fictie). Mijn recensies betreffen veelal boeken over historische, filosofische, culturele en sociaal-maatschappelijke onderwerpen.
Hieronder de tot nu toe verschenen recensies van mijn hand en de rechtstreekse links. Ongeveer een week na de verschijningsdatum zullen de recensies ook te lezen zijn op www.vlaardingenleest.nl.
Jef Janssens – De liederlijke middeleeuwen (7 augustus 2024)
Diverse auteurs – Atlas van negen Hanzesteden (11 juli 2024)
Luit van der Tuuk – De Romeinse Limes (13 juni 2024)
J.L. van der Pauw – Rotterdam 40-45 (16 mei 2024)
Eveline Eijkhout en Elio Pelzers – Het 50 plekkenboek (12 april 2024)
Anaïs Van Ertvelde – Handicap. Een bevrijding (15 maart 2024)
Ria Paroubek-Groenewoud en Carine van Rhijn – De inventieve middeleeuwen (15 februari 2024)
Jan Auwke Diepenhorst – Rivalen in het beloofde land. Een geschiedenis van Joden en Palestijnen (19 januari 2024)
Wim Willems – Op weg naar later. De geschiedenis van een naoorlogse jeugd (7 december 2023)
Diverse auteurs – De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst (9 november 2023)
Cathalijne Boland – Reuchlins reis. De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers (12 oktober 2023)
Diverse auteurs – Het Delft van Vermeer (7 september 2023)
Paul van de Water – De Landwacht (10 augustus 2023)
Ruben Verwaal – Bloed, zweet en tranen. Een geschiedenis van de vloeibare mens (14 juli 2023)
Brianna Wiest – 101 Essays die je denkwijze zullen veranderen (16 juni 2023)
Paul van de Laar en Peter Scholten – De Echte Rotterdammer komt van buiten (26 mei 2023)
Fons Burger – 2125 De winterslaper (13 april 2023)
Anja Matser – De Orgelzolders. Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk (16 maart 2023)
Henk ‘t Jong – Hoogtij van Holland (16 februari 2023)
Manon Spierenburg – Doof! (26 januari 2023)
Martin Berendse en Paul Brood – Historische Wateratlas NL. De drijvende kracht van Nederland (8 december 2022)
Arthur en Jarmo Berkhout – Anti-nihilisme. Engagement in de 21ste eeuw (17 november 2022)
Sander Enderink – Het Oude Hollandse Waterlinie Boek (20 oktober 2022)
Bram Mellink en Merijn Oudenampsen – Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis (23 september 2022)
Mauro Corona – Als een steen in de stroom (11 augustus 2022)
Fieke Kroon – Het hongerwinterdagboek van Sophie Niemantsverdriet (15 juli 2022)
Femke Krijger – De evenwichtskunstenaar (16 juni 2022)
Miriam Rasch – Autonomie. Een zelfhulpgids (12 mei 2022)
Esmir van Wering – Mijn vader, alzheimer en ik (8 april 2022)
Bas Mesters – Het herstel van Nederland (18 maart 2022)
Liesbeth Russel – Tijdreizen – in gedichten over leven (17 februari 2021)
Mathijs Deen – De grenzeloze rivier (21 januari 2022)
Lotte Jensen en anderen – De grote vreeselike vloed (9 december 2021)
Jan Konst – Na de revolutie (18 november 2021)
Hans Achterhuis – Geloof in geweld (15 oktober 2021)
Gerard Sangers – Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank (24 september 2021)
Aart Aarsbergen – De geschiedenis van Nederland in 27 plekken (20 augustus 2021)
Henk ‘t Jong – De tombe van Floris V (16 juli 2021)
Annelien De Dijn – Vrijheid : een woelige geschiedenis (18 juni 2021)
Sander Rietveld – Nieuwe kruisvaarders (21 mei 2021)
Fareed Zakaria – De wereld na de pandemie (16 april 2021)
Hannah Arendt – Totalitarisme (19 maart 2021)
Bronja Prazdny – Znežanka (19 februari 2021)
Mariska Overman en Rob Bruntink – Ik weet niet wat ik zeggen moet… (22 januari 2021)
Michael J. Sandel – De tirannie van verdienste (17 december 2020)
Jorie Horsthuis – Noem haar naam (4 december 2020)
Paula Hijne – Evenwicht in uitvoering (16 oktober 2020)
Sander Heijne en Hendrik Noten – Fantoomgroei (24 september 2020)
Joyce de Ruiter – Niet horen-Niet zien-Niet zwijgen (21 augustus 2020)
Ben Kahmann – Stel je eens voor, Rotterdam in brand (14 augustus 2020)
Henk ‘t Jong – De oudste stad van Holland (16 juli 2020)
Baruch de Spinoza en Maarten van Buuren – Politiek Traktaat (19 juni 2020)
Piet de Rooy – Alles! En wel nu! (22 mei 2020)
Matthijs Dicke – De laatste havenbaron (24 april 2020)
Thomas Piketty – Kapitaal en ideologie (19 maart 2020)
Pascal Mercier – Het gewicht van de woorden (20 februari 2020)
Thom Hoffman – Een verborgen geschiedenis (24 januari 2020)
Annegreet van Bergen – Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen (13 december 2019)
Fokke Obbema – De zin van het leven (14 november 2019)
Rutger Bregman – De meeste mensen deugen (17 oktober 2019)
Jordan B. Peterson – Betekenis geven aan het leven (18 september 2019)
Ingrid Robeyns – Rijkdom (9 augustus 2019)
Hanna Bervoets – Welkom in het Rijk der Zieken (19 juli 2019)
Oliver Bullough – Moneyland (20 juni 2019)
Nicci Gerrard – Woorden schieten tekort (31 mei 2019)
Götz Aly – Europa tegen de Joden 1880-1945 (12 april 2019)
Annegreet van Bergen – Het goede leven (15 maart 2019)
Henk ‘t Jong – De dageraad van Holland (7 februari 2019)
Paulo Coelho – Hippie (11 januari 2019)
Yuval Noah Harari – 21 lessen voor de 21ste eeuw (30 november 2018)
Klaas A.D. Smelik – In het begin was er moord (12 oktober 2018)
Loe de Jong – Jodenvervolging in Nederland 1940-1945 (17 september 2018)
Geert Buelens – De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (10 augustus 2018)
Mathijs Deen – Over oude wegen (15 juni 2018)
Sander Heijne – Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u (20 april 2018)
Joan van Baarle – Gevangen in geluid (30 maart 2018)
Robert Musil – De man zonder eigenschappen (deel 1 t/m 3) (16 februari 2018)
Ger Groot – De geest uit de fles (5 januari 2018)
Tamara Heck – Anders = uniek : autisme in beeld en woord (15 december 2017)
Ewald Vanvugt – Roofstaat : wat iedere Nederlander moet weten (10 november 2017)
Pankaj Mishra – Tijd van woede : een geschiedenis van het heden (29 september 2017)
Steven de Jong – Bezorgde burgers (15 september 2017)
Katie Roiphe – Het uur van het violet (1 september 2017)
Dick Houwaart (red.) – Ons Jodendom (7 juli 2017)
Timothy Snyder – Over tirannie : twintig lessen uit de twintigste eeuw (9 juni 2017)
Bronja Prazdny – Verloren Taal (19 mei 2017)
Patricio Pron – Het begin van het voorjaar (28 april 2017)
Geert Mak – De levens van Jan Six – Een familiegeschiedenis (1 april 2017)
Simon Hammelburg – Het Voorgesprek (24 februari 2017)
Als ghostwriter/redacteur heb ik de van oorsprong Montenegrijnse en in Capelle aan den IJssel woonachtige schrijfster Mensura Zvrko geholpen om haar boek Stof tot nadenken tot stand te brengen.
Mensura heeft haar gedachten opgeschreven, analyseerde de onvrede en geeft de lezers met dit boek stof tot nadenken over oplossingen die ertoe moeten leiden dat de Nederlandse samenleving weer saamhorigheid en behulpzaamheid laat zien. Een samenleving waarin iedereen meetelt.
Ook vertellen enkele mensen van buitenlandse afkomst en ouderen, die afhankelijk zijn van zorg in een verzorgingshuis of thuiszorg, hun verhaal aan de auteur. Opdat hun stem deze keer wél gehoord wordt.
Het boek Van binnen is alles stuk – Herinneringen van vernielde generaties van Simon Hammelburg is oorspronkelijk in het Engels verschenen onder de titel Broken on the inside – The War never ended.
Ook voor de webwinkels AKO.nl (recensie ‘Forever Damaged’), Bruna.nl en Barnes & Noble (vijfde recensie) schreef ik een Engelstalige recensie.
Based on more than 1,200 interviews with Holocaust survivors and their children, the ‘second-generation victims’, Hammelburg describes their poignant memories and experiences. The horrors of the Holocaust are passed from generation to generation. For them the war never ended…
Op 13 juni 2016 schreef ik voor bol.com een recensie over het aangrijpende boek van Simon Hammelburg, Van binnen is alles stuk – Herinneringen van vernielde generaties. Deze recensie (de vierde op de recensiepagina) heeft 13 likes gekregen.
Ook voor AKO.nl (tweede recensie) en Bruna.nl en Donner.nl schreef ik een recensie.
Op basis van meer dan 1200 interviews met overlevenden van de Holocaust en hun kinderen, de ‘tweede-generatieslachtoffers’, beschrijft Hammelburg hun aangrijpende herinneringen en ervaringen. De verschrikkingen van de Holocaust blijken van generatie op generatie te worden doorgegeven, zodat de oorlog voor hen nooit eindigde.
Voor het boek Leermomenten uit mijn leven van de van oorsprong Montenegrijnse schrijfster Mensura Zvrko heb ik de redactie verzorgd.
Leermomenten uit mijn leven is het heftige levensverhaal van Marleen. Marleen komt door verkeerde vrienden in aanraking met de drugsscene en raakt er niet meer uit. Door haar verslaving valt ze diep en doet alles wat verboden is, puur om te overleven. Terugkijkend op haar heftige leven, karakteriseert ze alles wat ze deed in haar overlevingsdrang als de ‘leermomenten uit mijn leven’.
Voor de in Montenegro geboren en in Capelle aan den IJssel woonachtige schrijfster Mensura Zvrko heb ik de redactie verzorgd voor haar nieuwe boek Busverhalen.
Busverhalen bevat vier indringende verhalen van reizigers die met de bus van Rotterdam naar Sarajevo reizen. Zij vertellen de schrijfster wat ze hebben meegemaakt tijdens de Balkanoorlog in de jaren ‘90 en de oorlog die nu in Syrië woedt, hun vlucht en hoe ze hun leven weer hebben opgepakt.
Vijftigplus en op zoek naar werk? Een mission impossible, lijkt het wel, want ouderen komen door allerlei vooroordelen nooit meer aan de bak… Dit is het overheersende beeld van de arbeidsmarktkansen van oudere werkzoekenden in Nederland. Maar is dat wel zo?
Als ervaringsdeskundige tegen wil en dank ontdekte ik dat het enkele oudere werkzoekenden wél was gelukt om tijdens het dieptepunt van de crisis nieuw werk te vinden. Ik interviewde deze personen om erachter te komen hoe zij dat voor elkaar hadden gekregen.
De ervaringen van deze werkzoekenden heb ik gebundeld in het boek Ervaren Talent en Gouden Kracht. De geïnterviewden geven goede tips & trucs om je kans om als oudere werkzoekende weer aan het werk te komen, te vergroten. Dit boek is bedoeld als hart onder de riem en inspiratiebron voor alle oudere werkzoekenden in hun eigen zoektocht naar nieuw werk. Het boek is bij mij te bestellen (info@tekstbureautaalgras.nl).
Op zaterdag 13 maart 2016 verscheen de biografie Herinneringen aan een hogedrukpan van Irene Poot-Hoogerwerf. Ik had de eer om Irene bij de totstandkoming van haar hectische levensverhaal als ghostwriter te helpen bij het schrijfproces.
Irene komt uit een groot gezin. Tot haar verdriet heeft ze geen kinderen. De relatie met haar familie is moeizaam. Ze voelt zich vaak uitgesloten en wordt beschuldigd van dingen die ze niet heeft gedaan. Haar leven verloopt met de nodige ups en downs, en een lach en een traan. Samen met haar echtgenoot heeft ze altijd heel hard gewerkt. Ze laat zich echter niet kisten, maar blijft behulpzaam voor ieder die een beroep op haar doet. Ze heeft zich er altijd doorheen geknokt.
Het boek Onbereikbaar Dichtbij (verschenen op 20 september 2015) bevat persoonlijke verhalen van veteranen uit Dordrecht en omgeving die in Nederlands-Indië of Nieuw Guinea hebben gediend. De verhalen zijn opgetekend door studenten van het Grafisch Lyceum te Rotterdam. Mijn rol in dit unieke project was het begeleiden van de studenten bij de opzet en uitwerking van hun interviews, het schrijven van een inleidend historisch overzicht, het schrijven van het slotwoord en de algehele redactie.
Aan het boek Het Kantelingsalfabet (verschenen op 1 april 2015) werkte ik mee als redacteur, auteur van één van de hoofdstukken en als eindredacteur.
Het Kantelingsalfabet is een grensoverschrijdende co-creatie van meer dan honderd auteurs, partners, redacteuren en andere betrokkenen uit Nederland en België. Een boek dat van A tot Z vol staat met inspiratie en visies over verandering, geschreven vanuit de thema’s Samenleving, Onderwijs, Organisatievernieuwing en Persoonlijke kanteling. Dit alles met als uitgangspunt: Verandering begint met delen!
Voor uitgeverij De Alfabetboeken schreef ik de volgende recensies:
Het Sollicitatiealfabet (verschenen op Managementboek.nl, bol.com (derde recensie) en de website InVerbinding)
Het Freelancersalfabet (verschenen op bol.com en de website InVerbinding)
Voor het populair-historische tijdschrift Ons Rotterdam schrijf ik artikelen over de geschiedenis van Rotterdam, voornamelijk toegespitst op mijn woonomgeving.
Artikelen van mijn hand:
– Op zoek naar een beter leven – Ons Rotterdam, jrg. 34, no. 4, 2012, pp. 34-36.
– Van een sigaar, een motorschip en het Montmartre aan de Maas; het Noordereiland (1) – Ons Rotterdam, jrg. 35, no. 3, 2013, pp. 37-39.
– Van een sigaar, een motorschip en het Montmartre aan de Maas; het Noordereiland (2) – Ons Rotterdam, jrg. 35, no. 4, 2013, pp. 31-33.
– Vele dorpen maken één stad – recensie over ‘De dorpen van Rotterdam – van ontstaan tot annexatie’ – Ons Rotterdam, jrg. 36, no. 2, 2014, pp. 28-29.
– De sociale omstandigheden op Feijenoord – Eind van de 19e en begin van de 20e eeuw (1) – Ons Rotterdam, jrg. 36, no. 3, 2014, pp. 33-35.
– Katendrecht – van mooi, ruig naar hip! – Ons Rotterdam, jrg. 36, special 2014, pp. 20-21.
– De sociale omstandigheden op Feijenoord – Eind van de 19e en begin van de 20e eeuw (2) – Ons Rotterdam, jrg. 36, no. 4, 2014, pp. 15-17.
– Wijnhavenpanden uit 18e eeuw herrezen – Ons Rotterdam, jrg. 37, no. 1, 2015, pp. 22-24.
– Het Poortgebouw – een huis van veelsoortige bewoners – Ons Rotterdam, jrg. 37, no. 2, 2015, pp. 31-32.
– Zo oud als de weg naar Kralingen – Ons Rotterdam, jrg. 38, no. 1, 2016, pp. 4-6.
– Geheimen van het Entrepot – Ons Rotterdam, jrg. 38, no. 2, 2016, pp. 29-31.
– Overschie, een dorps kruispunt tussen drie steden – Ons Rotterdam, jrg. 39, no. 1, 2017, pp. 6-9.
– Overschie, opgestuwd in de vaart der volkeren – Ons Rotterdam, jrg. 39, no. 2, 2017, pp. 6-8.
– Het Schielandshuis, van ‘stadspaleis’ tot ‘Huis van de Stad’ – Ons Rotterdam, jrg. 39, no. 3, pp. 18-21.
Voor de bewonersvereniging van de wijk Stadstuinen op de Kop van Zuid in Rotterdam verzorgde ik tot en met 2018 de hoofd- en eindredactie van de wijkkrant. Daarnaast schreef ik zelf bijdragen.
In diverse edities van de wijkkrant van de Rotterdamse woonwijk Stadstuinen staan artikelen van mijn hand over de geschiedenis van Feijenoord en de Kop van Zuid in het algemeen en de wijk Stadstuinen in het bijzonder. De eerste artikelen zijn in januari 2012 geplaatst.
Het gebied op Feijenoord dat nu de Kop van Zuid wordt genoemd, waaronder het gedeelte waarop de wijk Stadstuinen is gebouwd, is het eerste havengebied op Zuid. Deze uitbreiding, de zogenaamde ‘Sprong naar Zuid’, heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van Rotterdam als havenstad.
Aan het digitaal magazine EXPERT een initiatief van de LinkedIn-groep ‘Creëer je eigen werk’, lever ik bijdragen (tekst en foto’s) en redigeer ik soms ook bijdragen van anderen.
Voor Rond Uit Dordrecht, een organisatie die jaarlijks een fietsvierdaagse organiseert in de regio rond Dordrecht, schreef ik van 2013 tot en met 2017 informatieve teksten voor het routeboekje. Ook leverde ik foto’s voor het boekje.
Voor de Stichting Hondenspeeltuinen Rotterdam, één van de Rotterdamse Stadsinitiatieven uit 2013, redigeerde ik het projectplan en interviewde ik bezoekers van de hondenspeeltuin over hun ervaringen. Deze interviews zijn in een boekje voor de jury gebundeld.
Voor Signaal, een project van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, verzorgde ik de webredactie.
Ik maakte deel uit van de redactie van het personeelsblad van ProBiblio. Ik dacht mee over de inhoud, maar schreef ook artikelen (voornamelijk interviews) voor het blad. Tevens zette ik markt- en beleidsonderzoeksdienstverlening (onder meer resulterend in het literatuurrapport Collectiebeleid en collectievorming) over en voor openbare bibliotheken op.